Vis: kopali kanal, našli povijest

Delmatgaliot > Novosti  > Vis: kopali kanal, našli povijest

Vis: kopali kanal, našli povijest

NOVOOTKRIVENI ARHEOLOŠKI OSTACI (Tekst i slike preuzeti s portala Slobodna Dalmacija)

Tijekom kopanja kanala za polaganje električnoga kabela u gradskom pristaništu na Šetalištu stare Isse, slučajno su pronađeni arheološki ostaci, unutar kojih se nalazi polukružni zid širok šezdesetak centimetara, za koji se pretpostavlja da je iz vremena kasnoga srednjeg vijeka, kao i nekoliko grobova.

– Nakon prikupljenih osnovnih informacija i konzultacija, mogu kazati da je najvjerojatnije riječ o apsidi crkve, za što postoji uporište u Valierovoj vizitaciji koju je on napravio 1579. godine, kad je obilazio Hvarsku biskupiju, otoke Brač, Hvar i Vis. Tada su pobrojane crkve na predjelima Kut i Luka, a spominje se jedna crkva u ruševnu stanju, crkva sv. Mihovila, što bi moglo upućivati da je ovo baš ta crkva, kazao nam je arheolog Slavko Galiot, koji nadzire obavljanje radova.

– Dio je te građevine vjerojatno bio oštećen i pri gradnji zgrade viške vinogradarsko-vinarske zadruge koja se nalazi u neposrednoj blizini, na mjestu nekadašnjeg perivoja.

Bilo bi dobro kad bismo mogli skinuti dio pločnika ispred zgrade, možda bismo došli do nekih konkretnijih dokaza, ali, nažalost, niti imamo vremena, budući da je sezona počela i dolaze turisti, u blizini je trajektno pristanište, a i građani već negoduju, niti imamo novca za istraživanja.

Ipak, zid je dokumentiran i pozicioniran, sve ćemo zaštititi geotekstilom, zasuti pijeskom, postavit će se električni kabel pa ćemo čekati neka bolja vremena. Nešto južnije od ostataka polukružnog zida, naišli smo i na grob koji je devastiran pri prijašnjim iskapanjima, dodao je Galiot.

Tekst i foto: Bogoljub Mitraković