Lokalitet Josipovac, Petrijevci

Delmatgaliot > Novosti  > Lokalitet Josipovac, Petrijevci

Lokalitet Josipovac, Petrijevci

Slike i članak preuzeti s portala Glas Slavonije

Djelatnici tvrtke Delmat Galiot posljednjih nekoliko dana čiste, fotografiraju i obrađuju pronađeno…

Točno 37 radnih dana bilo je dovoljno da na trasi autoceste 5C arheolozi i pomoćno osoblje iskopaju niz vrijednih predmeta, kostura, ostataka građevina i drugih nalaza, kojima se potvrđuje bogata povijest života između današnjeg Josipovca i Petrijevaca.

Iskapanja su završila u nedjelju, a djelatnici tvrtke Delmat Galiot posljednjih nekoliko dana čiste, fotografiraju, obrađuju i temeljito pregledavaju sve što je pronađeno. Ima tu i ljudskih ostataka i predmeta iz prvog ili drugog stoljeća nove ere, a na istom se lokalitetu očito živi tisućama godina jer postoje i nalazi iz srednjeg vijeka.

– Pronađeni ostaci objekata, groblje, kosti i cijelo naselje iznimno su vrijedni. Istočni dio lokaliteta otkrio je 291 grob na površini od 3.000 četvornih metara, a pretpostavljamo da se groblje širi prema jugu i istoku, gdje se vide i ostaci građevine, sumnjamo na crkvu iz razvijenijega srednjeg vijeka. Sami su grobovi sadržavali vrijedne i rijetke nalaze uz koje se rekonstruira povijest stanovništva na ovim prostorima. Našli smo odjeću, obuću, broševe, skromniji nakit i slične svakodnevne predmete te nešto raskošnijeg nakita, prstenja, ogrlica i ukrasnih predmeta za odjeću – rekao je Slavko Galiot iz tvrtke Delmat Galiot koja je zadužena za arheološka istraživanja.

Mukotrpan je i posao koji je uslijedio nakon samog iskapanja, kaže Galiot, a tim profesionalaca čeličnih živaca i mirne ruke iz grumenja zemlje iglicama i drugim preciznim alatom izvlači komade drveta na kojima se razabiru godovi i niti kore, komade tkanine, sitne perlice nakita i druge neiskusnom oku neprimjetne predmete. Sortira se i keramika, spajaju se dijelovi koji pripadaju istom predmetu, a metalni se predmeti čiste i pripremaju za daljnju obradu, konzervaciju i restauraciju.

– Najveći smo dio posla, čak 27 dana, odradili na groblju gdje je bilo i najviše posla, a s obzirom na najavljeno nevrijeme, u nedjelju smo morali požuriti te fotografirati i obraditi grobove prije nego što padne kiša. Sada se, uz obradu materijala, priprema i sva dokumentacija, izrada izvješća i drugi detalji. Na lokalitetu je sve skupa radilo šezdesetak ljudi, među kojima je bilo 18 arheologa i stručnjaka, a ostali su bili pomoćni radnici iz okolnih mjesta – objašnjava Galiot.

Ivan SEKOL