Pronađeni stari grobovi na gradilištu ceste kroz Dicmo

Delmatgaliot > Uncategorized  > Pronađeni stari grobovi na gradilištu ceste kroz Dicmo

Pronađeni stari grobovi na gradilištu ceste kroz Dicmo

Na gradilištu rekonstrukcije državne ceste D1 u središtu Dicma tijekom građevinskih iskopa otkriveni su grobovi.

Na tom dijelu, gdje su otkriveni stari grobovi, trenutno se nalazi stručna ekipa koja provodi arheološka istraživanja. Voditelj ovih aktivnosti dipl. mag. arheologije Srđan Đuričić ističe kako je ovo zanimljivo nalazište.

‘U sklopu izvedbe građevinskih radova otkriveno je sedam grobova. Sukladno Zakonu o očuvanju kulturne baštine neophodno je provesti arheološko-zaštitna istraživanja ovog mjesta. Trenutno radimo na prvoj fazi iskopa, gdje definiramo same grobne strukture, a nakon tih iskopa i pregleda od strane nadležnog konzervatorskog odjela u Splitu uslijedit će istraživanje samih grobnih konstrukcija, kostura i usput pronađenih predmeta, sve u cilju utvrđivanja vremena otkad datiraju pronađeni grobovi’, kazao je Đuričić.

Đuričić je također kazao kako se sada ne može točno definirati vrijeme nastanka pronađenih grobova.

‘Izgled grobova je unificiran, pa se ovakvi grobovi pojavljuju između 10. i 19. stoljeća, posebno u vrijeme boravka Turaka na ovim područjima. U svakom slučaju, evidentno je da grobovi datiraju iz starih vremena. Međutim, kada restauratori uskoro obave svoja istraživanja, moći će se odrediti to vrijeme’, kazao je Srđan Đuričić.

Izuzev 30-tak metara gdje se provode arheološka istraživanja, uz ostali dio prometnice državne ceste D1 kroz Dicmo u dužini oko 1,5 km i dalje se intezivno provode aktivnosti rekonstrukcije ceste. Nakon što se završe arheloška istraživanja nastavit će se građevinski radovi i na tom dijelu kako bi u predviđenom roku, do kraja travnja, bila gotova rekonstrukcija državne ceste kroz Dicmo.