Petrijevci: otkriveno srednjovjekovno groblje

Delmatgaliot > Novosti  > Petrijevci: otkriveno srednjovjekovno groblje

Petrijevci: otkriveno srednjovjekovno groblje

Autor: Lidija Aničić – Glas Slavonije

Arheološko nalazište u blizini Petrijevaca, na lokaciji poznatijoj kao Rudina Čerina, otkriveno posve slučajno prilikom ispitivanja terena za gradnju nove autoceste, pokazalo se ovih dana doista iznimnim i vrlo vrijednim za ove prostore jer bi pronađeni grobovi i predmeti mogli iznjedriti nove dokaze o povijesti Petrijevaca i potvrditi da su Petrijevci zapravo – dva stoljeća stariji nego što se dosad smatralo?!

Bogato i nadasve jedinstveno nalazište s približno 250 (zasad) definiranih grobova, na kojem su se ovih dana okupili stručnjaci iz cijele Hrvatske i na kojem radi pedesetak radnika, jučer su obišli načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Vrbanić, župnik župe Petrijevci vlč. Jure Krešo te Višnja Gubica, stručna suradnica iz Konzervatorskog zavoda u Osijeku. Njih su s najnovijim otkrićima, najvećima u posljednjih stotinjak godina na području općine Petrijevci, upoznali Nebojša Cingeli, dipl. arheolog i voditelj nalazišta, te Slavko Galiot, dipl. arheolog i voditelj projekta.

– Za nas je ovo nalazište iznimno značajno jer govori o dijelu hrvatske povijesti koja nam dosad nije bila toliko poznata, a riječ je o razdoblju između 11. i 16. stoljeća i životu običnih ljudi, koji su na ovim prostorima živjeli mirnim životom sve do dolaska Turaka. Mjesto na kojem istražujemo višeslojno je groblje, što potvrđuje da je riječ o naselju gdje su živjele generacije, a od kojeg se samo 70-ak metara dalje nalaze ostaci građevine za koju pretpostavljamo da je nekada bila crkva. Tijekom posljednjih mjesec dana u grobovima, koji su zbog velike dubine na kojima su pokojnici bili pokapani i činjenice da je riječ o pH ujednačenom zemljištu iznimno dobro očuvani, osim kostiju pronašli smo i dobro očuvane dijelove odjeće i obuće, nakit (ogrlice i narukvice) te dva novčića prema kojima smo zaključili da je riječ o razdoblju prije dolaska Turaka. No, točne informacije i statistika o vremenu iz kojeg potječu znat će se tek kada se završi antropološka analiza na koju su predani pronađeni predmeti – kažu arheolozi, koji predviđaju da će na ovom lokalitetu površine oko 2.000 četvornih metara raditi do kraja kolovoza.

Novo otkriće osobito je razveselilo lokalne čelnike, koji su svjesni da će nakon njih zasigurno morati prekrajati povijest svoje općine.

– Sadašnji najstariji zapisi o postojanju triju naselja na mjestu današnjih Petrijevaca datiraju iz 1333. godine, što znači da Petrijevci ove godine imaju 680. rođendan. No, ako se dokaže da su i dva stoljeća stariji, spremni smo ovo vrijedno nalazište zaštititi, označiti lokaciju i svakako ju iskoristiti i u turističke svrhe – najavio je načelnik Zelić.
Njegovo uzbuđenje zbog velikog otkrića podijelio je i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Vrbanić, dodavši kako se nada da će u budućem etnomuzeju Petrijevaca, koji je u fazi kreiranja, svoje mjesto pronaći i bar neki predmeti s ovog arheološkog lokaliteta.